Mellom Bolæren

Bilde av vannet og skyssbåten til Østre Bolæren (Vestfold fylkeskommune) - Klikk for stort bilde Mellom Bolæren er en unik og vakker øy i skjærgården og levested for en rekke truede plante- og dyrearter.

Mellom Bolæren  er ett av i alt 37 utvalgte kulturmiljøer med regional og nasjonal verneverdi i Vestfold. Les mer om kulturmiljøet og øyas spennende historie her.

Publisert av Jan Wiggo Wiger. Sist endret 28.02.2017

Grevestuen på Mellom Bolæren er bygd av grev Peder Anker Wedel Jarlsberg rundt 1845. Den ligger med lett atkomst ned til sjøen. Bygningen er restaurert av Mellom Bolærens venner. Foto: Lars W. Solheim. - Klikk for stort bilde På Mellom Bolæren finnes restaurerte bosetninger fra 1800-tallet og minner fra Jarlsberg grevskapets bruk av øya til jaktaktiviteter, men også alvorlige minner med restene etter krigsfangeleir.

På øya finner du også kystledhytta Rønningen på småbruket Grevestuen, kyststi i nasjonalparken, rik flora med sjeldne urter, gammel edelløvskog, rester av fangeleir for russiske krigsfanger, gravrøyser og mye mer.

Mellom Bolæren har spor fra krig og fred, fra skipsfart, karrig landbruk og bronsealderens mytiske forestillinger om havet. En liten øy kan romme lang og variert historie.

Mellem-Bolærens venner

Da Nøtterøy kommune kjøpte Mellom Bolæren fra forsvaret, var bygningene på øya i elendig forfatning. En frivillig dugnadsgruppe, som kaller seg Mellem-Bolærens venner, har over mange år restaurert bygningene på øya samt ryddet i vegetasjonen. Gruppa holder på fortsatt, og har ferdigrestaurert de to strandsitterstedene/småbrukene Nordre Jensesund og Vestre Rydningen og den toetasjes tømmerbygningen Grevestuen. Bygningene er opprinnelig fra 17- og 18-hundretallet og har stor historisk verdi. All restaurering er derfor gjennomført i forståelse med Riksantikvaren.

 

 

 

 

 

 
 

Luftfoto av Østre Bolærne

Bolærne består av Vestre, Mellom og Østre Bolæren. Navnet kan komme fra norrønt borð, 'rand, kant'. Det beskriver i så fall godt hvordan øyene ligger som en rand mot sjøområdene utenfor.

Bolærene har spor fra krig og fred, fra skipsfart, karrig landbruk og bronsealderens mytiske forestillinger om havet. Øyene rommer lang og variert historie. Det har vært bosetning fra 15 - 1600-tallet av småbrukere, fisker og loser. Øyene hørte til under Sem kongsgård, senere Jarlsberg grevskap og stamhus.

Luftfoto av Østre Bolærne

Med sin vakre natur og unike beliggenhet, er Østre Bolæren kanskje ytre Oslofjords mest attraktive destinasjon for natur, kystkultur og opplevelser. 
 
Øya Østre Bolæren innbyr til ferie og fritidsopphold, så vel som kurs og konferanse. Om du ønsker å komme alene eller i gruppe, et organisert arrangement eller utforske øya på egenhånd - Bolærne gir deg muligheten til å velge.

 

I tillegg til flott natur og unik beliggenhet, er det mulighet for mange aktiviteter på Østre Bolæren.

Gjestehavn på Østre Bolæren

Det er en flott båthavn på Østre Bolæren - med de fleste nødvendige fasiliteter.

På Østre Bolæren tilbys det møterom for kurs og konferanser (1990-anlegget og offisersmessa). I samarbeid med restauranten kan det serveres mat og drikke.

For mer info, kontakt Gulsrud booking.

E-post: are(a)gbooking.no
Telefon: 450 20 777
 

Barn i kajakk - Bolæren

Mellom Vestre – og Mellom Bolærene ligger idylliske Jensesund der besøkende kan kombinere vakker natur med kystkultur. På Vestre Bolæren er det spennende naturområder, fine badestrender og teltplass.

Bilde av Kompassrosen Østre Bolæren

For 450 år siden satt det en mann og hogg et hjul inn i granittfjellet på Østre Bolæren. Hvorfor i all verden gjorde han det?

Bilde fra Russergravplassen på Mellom Bolæren - historisk Foto:Tønsbergs Blad

Tenk deg tilbake til 1945 - Hvor forferdelige var egentlig forholdene for de sovjetiske krigsfangene på Mellom Bolæren?

Kompasset

På Østre Bolæren finner du i sommersesongen Kompasset kafé og restaurant med uteservering ved havna.

Befalsforlegningen Østre Bolæren

Overnattingsmulighetene er mange på Østre Bolæren. Vi har flersengsrom i det nyeste Mannskapsforlegningen 1990, dobbeltrom i Befalsforlegningen, fullt utstyrte familieleiligheter eller sommerhus for selvhushold. Det er også mulig å slå opp telt på nordsiden av øya.